PACMD
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

PACMD

Proiectarea Asistata de Calculator in Moldova
 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Autocad 2006 - prima impresie

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
fakeru
Admin
fakeru


masculin Numarul mesajelor : 88
Varsta : 38
Localizare : Chisinau
Soft : AutoCAD, SW, Inventor
Data de inscriere : 09/01/2008

Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitimeLun Feb 25, 2008 12:34 am

Creat si dezvoltat de compania Autodesk, programul AutoCAD este, la ora actuala, unul dintre cele mai folosite sisteme de proiectare asistata, fiind considerat standard industrial. Dintre caracteristicile sale principale, binecunoscute, de altfel, de majoritatea inginerilor proiectanti, se pot enumera: crearea unor constructii geometrice corecte, existenta obiectelor grafice si multiplele posibilitati de definire a acestora de catre utilizator, existenta unui sistem avansat de cotare si hasurare, capacitatea de modelare in doua si trei dimensiuni, posibilitatea dezvoltarii de aplicatii direct in limbajul AutoLISP etc. Prima versiune a programului a aparut in anul 1982, sub denumirea MicroCAD, fiind utilizata pe calculatoare cu procesor Intel 8080. Azi, cel mai popular produs soft al firmei Autodesk a ajuns la versiunea AutoCAD 2006, fiind tradus in peste 20 de limbi de pe intreg globul. Are milioane de utilizatori licentiati pe toate continentele, in mari companii industriale sau de constructii, in universitati si firme de proiectare, numerosi fani inscrisi in cluburi, reviste dedicate, scoli speciale de instruire, congrese specializate. De asemenea, AutoCAD-ul a introdus si a promovat un format soft recunoscut pe mapamond, *.dwg, compatibil cu aproape orice mediu modern de proiectare asistata de calculator.

AutoCAD reduce considerabil timpul consumat in munca de rutina a proiectantului, conducând la cresterea eficacitatii si a productivitatii acestuia. Un desen AutoCAD poate fi oricând modificat, de la cele mai mici detalii pâna la elementele de conceptie. Obiectele, odata create, se pot roti, copia, scala, deplasa; in plus, desenele pot fi importate in si din alte programe, precum: Corel Draw, 3D Studio Max, CATIA etc. Succesul programului se explica si prin faptul ca este un sistem deschis, utilizatorul având la indemâna mijloace de interventie, configurare, adaptare, personalizare, astfel incât sa rezolve orice cerinta de lucru prin comenzi particulare, integrate in sistem.

In cele 20 de versiuni lansate pe piata AutoCAD-ul si-a imbunatatit substantial performantele, fiind mereu adaugate noi facilitati ce permit, spre exemplu: desenarea de obiecte tridimensionale, calculul perimetrului si ariei unei suprafete, utilizarea de desene hibride, raster si vectoriale, are optiuni de combinare booleana volumica, de renderizare fotorealista etc.

Si interfata programului a evoluat mult, odata cu ultimele versiuni fiind adaugate diverse elemente si comenzi pentru o mai buna gestionare si manipulare a desenelor realizate. Cea mai recenta versiune, AutoCAD 2006, implica schimbari majore ale interfetei, devenita dinamica, unul dintre cele mai elocvente exemple reprezentându-l modul de lucru al binecunoscutei linii de comanda, care ofera acces la toate optiunile comenzii curente, dar si informatii in timp real, pe ecranul de lucru, alaturi de cursor, asa cum se observa in figura 1.
Autocad 2006 - prima impresie Fig1

Astfel, ca raspuns la comanda Line, programul a cerut primul punct de capat al liniei. Coordonatele acestuia se pot introduce in linia de comanda, ca la versiunile anterioare, dar si in fereastra de dialog contextuala, prezenta pe ecran, alaturi de cursor. Desigur, deplasarea acestuia conduce la modificarea coordonatelor afisate, pe cele doua directii X si Y. Stabilirea coordonatei pe X sau pe Y se realizeaza simplu, cu ajutorul tastei Tab, aceasta facând trecerea intre cele doua câmpuri de valori. În cazul in care valoarea pe directia Y nu este introdusa de la tastatura, programul trece automat in modul de trasare polar, oferind implicit lungimea liniei si unghiul pe care aceasta il face cu orizontala, in sens trigonometric (figura 2).
Autocad 2006 - prima impresie Fig2

Utilizatorii AutoCAD sunt obisnuiti, desigur, cu prezenta liniei de comanda, necesara, atât pentru introducerea optiunilor si valorilor, dar, mai ales, pentru afisarea secventelor de dialog solicitate de program. Odata cu versiunea 2006, tot acest dialog se poate realiza mult mai rapid si interactiv prin intermediul ferestrei contextuale, utilizatorul nemaifiind nevoit sa isi mute permanent privirea jos, catre linia de comanda. De altfel, linia de comanda poate fi inchisa, un prim efect fiind marirea spatiului de lucru. Prin fereastra contextuala prezentata anterior si posibilitatea inchiderii liniei de comanda, Autodesk a introdus in AutoCAD conceptul de ?Dynamic Input?, prescurtat DYN, aflat ca buton pe bara de stare, alaturi de modurile ajutatoare de desenare ORTHO, POLAR, OSNAP etc.

De asemenea, AutoCAD 2006 vine in sprijinul utilizatorilor prin diferite efecte vizuale, astfel: in momentul in care o comanda activa implica o selectie, miscarea cursorului deasupra obiectelor din cadrul desenului conduce la o evidentiere a acestora, chiar daca selectia nu are loc. Scopul acestei noi facilitati este de a elimina selectiile accidentale, extrem de frecvente la desenele complicate, cu numar mare de obiecte. Tot in legatura cu selectia obiectelor, au fost imbunatatite ferestrele dreptunghiulare simple, transparente, de tip Window si Crossing, care se prezinta acum color, implicit bleu si verde, pentru un impact vizual mai puternic asupra utilizatorului.

Versiunile anterioare ale programului dispuneau (in urma activarii comenzii Cal) de un calculator simplu, in linia de comanda, utilizabil doar in urma cunoasterii sintaxei, de altfel, destul de intuitive. Începând cu AutoCAD 2006, Autodesk a introdus un calculator stiintific complex, cu interfata grafica asemanatoare cu cea a calculatorului integrat in sistemul de operare Windows, asa cum se observa in figura 3. În plus fata de acesta, noul calculator al AutoCAD-ului realizeaza si conversii intre diverse unitati de masura compatibile, iar valorile calculate pot fi trimise direct in linia de comanda ca raspuns la o comanda ce necesita introducerea unei valori numerice.

Autocad 2006 - prima impresie Fig3

AutoCAD 2006 introduce si notiunea de bloc dinamic, facilitate ce simplifica semnificativ crearea si controlul bibliotecilor de blocuri, prin introducerea parametrizarii. Din acest moment, un utilizator, in loc sa utilizeze mai multe blocuri identice, dar de dimensiuni diferite pentru acelasi obiect, va utiliza un singur bloc parametrizat (figura 4).

Un aspect foarte important care trebuie amintit este legat de compatibilitatea fisierelor create in versiunea 2006 cu cele create in versiunile 2004 si 2005, chiar daca au fost incluse noi facilitati in cadrul desenelor.

În figura 5 este prezentat modul de personalizare a interfetei utilizator (CUI ? Custom User Interface), o optiune interesanta care permite controlul rapid al barelor de instrumente, meniurilor, scurtaturilor din tastatura etc.

Autocad 2006 - prima impresie Fig5
Autocad 2006 - prima impresie Fig6


Prezenta versiune aduce numeroase imbunatatiri in sprijinul utilizatorilor, fara a pierde din caracteristicile clasice ale programului. Toate categoriile de utilizatori vor descoperi si vor folosi noile facilitati implementate, existând premiezele ca aceasta versiune sa devina platforma de baza in viitoarea linie de dezvoltare AutoCAD.

un material scris de Ionut GHIONEA
Sus In jos
https://pacmd.forumgratuit.ro
fedeabardiur

fedeabardiur


masculin Numarul mesajelor : 10
Varsta : 37
Localizare : parca aici in MD
Soft : acad,3ds max,tetris :D
Data de inscriere : 12/03/2008

Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Re: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitimeVin Mar 14, 2008 6:04 pm

kestia asta cu cursorul ma irita la culme...nu ma pot deprinde cu ea shi gata...nu shtitsi cum sa o dezactivez in caz ca imi instalez versiunea asta?
Sus In jos
fakeru
Admin
fakeru


masculin Numarul mesajelor : 88
Varsta : 38
Localizare : Chisinau
Soft : AutoCAD, SW, Inventor
Data de inscriere : 09/01/2008

Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Re: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitimeSam Mar 15, 2008 12:14 am

care kestie?
asta?
Autocad 2006 - prima impresie Fig2
Sus In jos
https://pacmd.forumgratuit.ro
fedeabardiur

fedeabardiur


masculin Numarul mesajelor : 10
Varsta : 37
Localizare : parca aici in MD
Soft : acad,3ds max,tetris :D
Data de inscriere : 12/03/2008

Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Re: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitimeDum Mar 16, 2008 1:06 am

aha...asta...
Sus In jos
fakeru
Admin
fakeru


masculin Numarul mesajelor : 88
Varsta : 38
Localizare : Chisinau
Soft : AutoCAD, SW, Inventor
Data de inscriere : 09/01/2008

Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Re: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitimeMar Mar 18, 2008 11:55 am

apesi pe DYN, e jos, pentru dezactivare Wink
Sus In jos
https://pacmd.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat





Autocad 2006 - prima impresie Empty
MesajSubiect: Re: Autocad 2006 - prima impresie   Autocad 2006 - prima impresie Icon_minitime

Sus In jos
 
Autocad 2006 - prima impresie
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» De la AutoCAD pina in zilele noastre - o istorie AutoCAD
» AutoCAD 2009 - schimbare radicala in interfata
» AutoCAD Architecture
» AutoCad Architecture
» Introducere in AutoCAD

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
PACMD :: Soft-uri :: AutoCAD-
Mergi direct la: