PACMD
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

PACMD

Proiectarea Asistata de Calculator in Moldova
 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Obiectivele și posibilitățile proiectării asistate de calculator

In jos 
AutorMesaj
fakeru
Admin
fakeru


masculin Numarul mesajelor : 88
Varsta : 38
Localizare : Chisinau
Soft : AutoCAD, SW, Inventor
Data de inscriere : 09/01/2008

Obiectivele și posibilitățile proiectării  asistate de calculator Empty
MesajSubiect: Obiectivele și posibilitățile proiectării asistate de calculator   Obiectivele și posibilitățile proiectării  asistate de calculator Icon_minitimeDum Feb 17, 2008 11:36 pm

Activitatea inginerească, în general, are ca finalizare realizarea de obiecte tehnice, care se materializează în urma unor procese de producție complexe. Etapele principale ale realizării unui produs tehnic sunt: definirea unui concept general al produsului, realizarea proiectului tehnic, stabilirea tehnologiei de fabricație, realizarea modelului experimental și omologarea produsului, fabricația propriu-zisă.
Se iau în considerare costurile directe și indirecte, calitatea, gradul de inovație, tipul producției și piețele de desfacere, determinându-se, astfel, nivelul competiției între diferite companii industriale.
Competiția conduce la necesitatea de accelerare a procesului de creare a unui produs complet nou sau a unuia bazat pe experiența anterioară. Adaptarea companiei la mediul concurențial în care activează ia în considerare schimbările tehnologice care se produc în tehnologia de proiectare a produselor, în tehnologia procesului de fabricație și în cea a sistemelor informatice.
Proiectarea asistată de calculator (CAD – Computer Aided Design) este, în prezent, din ce în ce mai des utilizată în domenii foarte diverse, unii specialiști fiind de părere că și-a atins maturitatea. Totuși, transformările recente ale principalelor sisteme de proiectare asistată dovedesc faptul că domeniul CAD se află încă în plină evoluție. Aceasta privește atât arhitectura generală și adăugarea de funcții și instrumente noi de modelare în sistemele de proiectare existente, cât și posibilitatea acestora de a crea nu numai simple schițe 2D cu hașuri și cote, ci, mai ales, modele geometrice solide și suprafețe, pe baza parametrilor indicați de inginerul proiectant.
Într-un sistem de proiectare asistată, interfața operator - calculator prezintă o importanță fundamentală atât la intrarea în sistemul considerat, cât și la ieșire din acesta.
Astfel, spre exemplu, la intrarea în sistem se pune problema stabilirii valorilor (raza unui cerc, distanța liniară între două entități etc.), introducerea coordonatelor punctelor în două sau trei dimensiuni, alegerea unei operații și identificarea unei entități în vederea modificării geometriei, a poziției spațiale, a orientării etc.
La ieșire se pune, în general, problema vizualizării obiectelor obținute, într-o formă obișnuită (proiecții, perspectivă), sau prin prezentarea arborelui de concepție al acestora.
Complexitatea în continuă creștere a produselor conduce la unele dificultăți în proiectare și fabricație.
Există mai multe soluții la această caracteristică a producției moderne, cea mai utilizată fiind realizarea de noi instrumente și tehnologii care să permită abordarea proiectului fără a afecta semnificativ timpul de realizare sau calitatea obținută. Astfel, se impun îmbunătățiri în procesele de proiectare, de calcul și de optimizare, de simulare a fabricației, sau în modul de administrare al informațiilor. Între toate, proiectarea asistată reprezintă o verigă hotărâtoare.
Scurtarea duratei ciclului de realizare a produsului este posibilă când proiectarea și fabricația sunt din ce în ce mai integrate. Aceasta necesită un flux informațional intens, foarte important datorită abordării iterative a proceselor de proiectare, de analiză și a proceselor de fabricație. Din acest punct de vedere, se poate considera că proiectarea nu mai este o creație intuitivă, determinată de experiența proiectantului. Ea conține, de asemenea, activități de analiză, de simulare, de optimizare și de reprezentare a rezultatelor.
Totodată, complexitatea produselor actuale necesită implicarea unor specialiști din mai multe domenii ale proiectării și realizării fabricației. Prin utilizarea calculatoarelor, ingineria a primit aportul a numeroase instrumente software pentru facilitarea acțiunilor de proiectare și de realizare a unui produs.
În termeni generali, proiectarea asistată poate fi definită ca fiind procesul de transformare al unui set de specificații funcționale și cerințe într-o reprezentare completă a produsului sau sistemului fizic, care satisface, cât mai bine, acele cerințe și specificații.
În timpul procesului de transformare, inginerul proiectant ia decizii legate de formă, proprietăți de material, tehnologii de fabricație etc., bazate pe informații preluate din îndrumare, standarde, analize numerice, experiența companiei în care își desfășoară activitatea, intuiția și cunoștințele sale de specialitate etc.
Evoluția sistemelor de proiectare asistată a scurtat ciclul creării unui produs, i-a crescut complexitatea și performanțele, a demarat o adevărată competiție pentru realizarea de produse fiabile, la prețuri cât mai reduse. În primul rând, competiția a însemnat noi oportunități pentru inginerii proiectanți și graficienii din domeniul proiectării asistate.
Proiectarea asistată de calculator utilizează, cu prioritate, software grafic interactiv, cele mai folosite sisteme CAD fiind: CATIA, AutoCAD, Inventor, Solid Works, Solid Edge, ProEngineer, Unigraphics etc.
Sistemele moderne de proiectare asistată oferă posibilitatea efectuării unor calcule matematice și evaluări complexe, punând la dispoziția utilizatorilor biblioteci cu metode de calcul algebric, statistic, calcul automat pentru suprafețe și volume, determinarea momentelor de inerție, calcule de rezistență cu elemente finite etc.
Având un domeniu larg de utilizare, metoda elementelor finite reprezintă o modalitate modernă și rapidă de analiză tehnică, aplicându-se în ingineria mecanică, cu prioritate la determinarea stării de eforturi și a deformării corpurilor solide, în calcule de câmp termic, la simulări în hidrodinamică, în general acolo unde este necesară evaluarea pas cu pas a valorilor unor mărimi care variază continuu.

un articol scris de Ing. Ionuț Ghionea
Revista Pro Management nr.1 noiembrie 2007
Sus In jos
https://pacmd.forumgratuit.ro
 
Obiectivele și posibilitățile proiectării asistate de calculator
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
PACMD :: Comunitatea PACMD :: Articole-
Mergi direct la: